Zielona herbata a rak układu pokarmowego

Zielona, czerwona, czarna, biała – to tylko niektóre rodzaje herbat, jakie znaleźć można w szafce praktycznie każdej gospodyni domowej. Każda z owych herbat posiada pewne właściwości, które wpływają nie tylko na stan naszego samopoczucia, ale i na nasze zdrowie, urodę. Spośród ww. na szczególną uwagę zasługuje zielona herbata. Dlaczego właśnie ona? Odpowiedź na to pytanie dadzą nam ostatnie badania przeprowadzone przez kanadyjskich uczonych.

Ponad 10 lat temu kanadyjscy uczeni rozpoczęli badanie, które miało na celu sprawdzenie, czy to, co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia. W badaniu udział wzięło ponad 69 tysięcy kobiet z Chin. Po 10 latach wnikliwej obserwacji uczeni doszli do wniosku, że u kobiet, w których menu na stałe zagościła zielona herbata, prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego, żołądka czy gardła było znacznie niższe, aniżeli w przypadku kobiet, które stroniły od tego rodzaju napoju. W czym tkwi tajemnica sukcesu tego zielonego naparu? Może w zawartych w niej przeciwutleniaczach, kofeinie, a może w witaminach, które zawiera ten aromatyczny napar? Naukowcom, którzy przeprowadzają owy eksperyment na razie trudno wytłumaczyć jest zaistniałe efekty. Co więcej, podkreślają oni, że badania trwają nadal i to one wyjaśnią, czy to właśnie zielona herbata jest panaceum na raka przewodu pokarmowego czy może tajemnica sukcesu tkwi w tym, że osoby pijące zieloną herbatę mają większą wiedzę na temat zagadnień zdrowotnych i bardziej dbają o to, co spożywają i jaki wiodą tryb życia. Odpowiedź na to pytanie zapewne uzyskamy już w najbliższym
czasie.

Teraz jednak dbajmy o swoje zdrowie, pijmy zieloną herbatę, w końcu jej dobroczynny wpływ na stan naszego zdrowia, urodę, już dawno został potwierdzony przez wielu wybitnych naukowców i uczonych. Zielona herbata – w niej siła i potęga.

About author

Related Articles