Za wysoki poziom żelaza w organizmie

Za wysoki poziom żelaza w organizmie może być jednak przyczyną wielu schorzeń serca, chociaż niektóre badania temu przeczą. Preparaty z żelazem zwiększają zapotrzebowanie na tlen, kwas pantotenowy i inne składniki odżywcze oraz hamują absorpcję witamin E, A i C, tak waż­nych i dla płodu, i dla matki.

Inna witamina z grupy B-complex, kwas foliowy, uczestniczy w two­rzeniu materiału genetycznego i czerwonych komórek krwi. Niektóre badania wskazują, że przyjmowanie preparatów z kwasem foliowym w pierwszym trymestrze ciąży (400 mikrogramów) skutecznie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia rozszczepienia kręgosłupa u dziecka – wady rozwojowej rdzenia kręgowego.

Występuje również konieczność zwiększenia ilości jodu od 150 do 175 mikrogramów. Pierwiastek ten łatwo można dostarczyć organizmowi spożywając sól z zawartością jodu, a także produkty zawierające ten pierwiastek, m.in. wodorosty morskie. Niedobór jodu bywa przyczyną kretynizmu, z kolei jego nadmiar może spowodować opóźnienie umysłowe. Stosowanie zbilansowanej diety jest więc w tym wypadku niezwykle ważne.

Zapotrzebowanie na cynk – składnik niezbędny do wzrostu komó­rek – zwiększa się w czasie ciąży z 12 do 15 miligramów. Nadmiar tego pierwiastka może wywołać przedwczesny poród i deformację płodu, na­tomiast jego niedobór – zaburzenia układu nerwowego i niedowagę no­worodka.

Zapotrzebowanie na miedź pozostaje niezmienne, jednakże jej niedo­bór może wywołać przedwczesny poród.

Organizm kobiety musi też dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych niezbędnych do rozwoju układu kostnego płodu, co oznacza zwiększenie zapotrzebowania na wapń i fosfor z 800 do 1200 miligra­mów, oraz magnezu z 280 do 320 miligramów.

 

About author

Related Articles