
Problemy menstruacyjne
— czwartek, 25 lipca, 2019Problemy menstruacyjne mogą być wywołane niedoborami niektórych składników odżywczych. Dieta kobiet skarżących się na dolegliwości miesiączkowe różni się zasadniczo od diety kobiet nie cierpiących na nie i zawiera znacznie więcej węglowodanów, cukrów oczyszczonych i produktów mlecznych. Badania przeprowadzone wśród kobiet z dolegliwościami przedmenstruacyjnymi podają procentową ilość spożywanych produktów w porównaniu z ilością spożywaną przez kobiety, u których nie występują takie dolegliwości.
275 procent więcej rafinowanego cukru
79 procent więcej produktów mlecznych
78 procent więcej sodu
62 procent więcej rafinowanych węglowodanów (np. oczyszczonej mąki)
53 procent mniej żelaza
77 procent mniej manganu
52 procent mniej cynku
Jeśli zrezygnowałaś z „pustych kalorii” i wybrałaś zdrową żywność, prawdopodobnie nie przyczyniasz się do powstawania dolegliwości menstruacyjnych. Jeśli jednak dużo solisz i słodzisz, jesz białe pieczywo i przetwory mleczne, a mało świeżych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych – sama powodujesz dolegliwości i pozbawiasz organizm cennych witamin i związków mineralnych.