Problemy menstruacyjne

Problemy menstruacyjne mogą być wywołane niedoborami niektó­rych składników odżywczych. Dieta kobiet skarżących się na dolegliwo­ści miesiączkowe różni się zasadniczo od diety kobiet nie cierpiących na nie i zawiera znacznie więcej węglowodanów, cukrów oczyszczonych i produktów mlecznych. Badania przeprowadzone wśród kobiet z dole­gliwościami przedmenstruacyjnymi podają procentową ilość spożywa­nych produktów w porównaniu z ilością spożywaną przez kobiety, u któ­rych nie występują takie dolegliwości.

275 procent więcej rafinowanego cukru
79 procent więcej produktów mlecznych
78 procent więcej sodu
62 procent więcej rafinowanych węglowodanów (np. oczyszczonej mąki)
53 procent mniej żelaza
77 procent mniej manganu
52 procent mniej cynku

Jeśli zrezygnowałaś z „pustych kalorii” i wybrałaś zdrową żywność, prawdopodobnie nie przyczyniasz się do powstawania dolegliwości men­struacyjnych. Jeśli jednak dużo solisz i słodzisz, jesz białe pieczywo i przetwory mleczne, a mało świeżych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych – sama powodujesz dolegliwości i pozbawiasz organizm cennych witamin i związków mineralnych.

About author

Related Articles